Турция блокира частично уеб услугата Booking.com

Платформата нарушава закона за конкуренцията, смята истанбулски съд

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Международната уеб услуга за туристически резервации Booking.com от днес вече не разрешава на потребителите, влизащи в сайта от територията на Турция, да резервират хотели в страната, съобщава ТАСС.

При опит за търсене на хотел от турската секция на сайта на уеб страницата се появява съобщение, според което „не е намерен вариант“. Но пък при търсене на хотел, намиращ се извън пределите на Турция, сайтът изкарва резултатите в обичаен режим. Също така могат без проблем да бъдат търсени и резервирани хотели в Турция от потребителите, намиращи се извън нея.

Изменението в политиката на основаната през 1996 в Холандия Booking.com се дължи на вчерашно решение на съда в Истамбул, което уважава иска на Асоциацията на туристическите агенти в Турция (TURSAB), която счита, че платформата нарушава закона за конкуренцията, като от неговите действия страдат местните туроператори.

В средата на януари Booking.com беше глобен от Съвета по въпросите на конкуренцията на Турция с $680 хил. за нарушаване на закона. Претенциите на турския регулатор тогава биват свързани с обещанията на сайта за предоставяне на „гаранции за най-добра цена“. Тази фраза де факто става основния рекламен слоган на турското поделение на Booking.com, но, по мнение на регулатора, подобно обещание нарушава приетите правила за пазарна конкуренция, според които компанията не може еднозначно да твърди, че нейната услуга или стока е „най-добрата“.

Booking.com е една от най-големите уеб услуги за онлайн резервиране на хотели в световен мащаб. В Турция пък действа специален филиал на компанията, който е един от лидерите на пазара в южната ни съседка, като предлага на потребителите си по-гъвкава система за резервации в сравнение с услугите на редица турски туристически агенции, нерядко и на по-ниски цени.

Последни новини
Още от Новини