Тойота изтегля 2,9 млн. автомобила заради проблеми с безопасността

Проблемът е в еърбеци, произведени от японската Takata

Краш-тест, проведен от Американският застрахователен институт за магистрална безопасност (IIHS). Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Краш-тест, проведен от Американският застрахователен институт за магистрална безопасност (IIHS). Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Най-големият японски автомобилен конгломерат Toyota Motor изтегля около 2,9 млн. свои автомобила от азиатските пазари заради проблеми с безопасността на въздушните възглавници, произведени от японската компания Takata, съобщават световните агенции.

Кампанията по изтегляне ще засегне най-вече седана Toyoto Corolla от девето ( E120, E130) и десето ( E140, E150) поколение, както и кросоувъра Toyota RAV4. В тези автомобили компанията е установила, че може да са били монтирани въздушни възглавници с неизправен надувен механизъм.

В последствие от предприетите мерки в Япония ще бъдат изтеглени 750 хил. автомобила, от Китай – 650 хил., а от Океания и Близкия изток – 1,16 млн.

Това е поредният случай, при който крупен автопрозиводител изтегля от пазара част от продукцията си заради проблеми с еърбеците, произведени именно от Takata. Само за март това пък е втора поредна превантивна мярка, предприета от голям автомобилен концерт, като в началото на месеца това направи и Ford.

Основаната през 1933 Takata се оказа в центъра на крупен скандал през 2014 след като властите в САЩ установиха, че произведените от японската компания приспособления за безопасност в случай на инцидент не могат да се надуят както трябва, като при разтварянето си дори могат да изстрелят метални части към пътуващите в автомобила, което да доведе до тежки наранявания или смърт.

Именно този дефект е довел до най-малко 16 инцидента с фатален край, а ранените са над 180. 11 от смъртните случаи са били на територията на Съединените щати. След оповестяването на информацията за дефекта в световен мащаб от пазара бяха изтеглени над 100 млн. автомобила.

Последни новини
Още от Новини