Westinghouse започна процедура по фалит

Това ще помогне на Toshiba, която е собственик на компанията, да намали загубите си в годишния си баланс

АЕЦ Брейдууд на Exelon Corp. в Брейсвил, Илинойс на 19 март 2011. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg АЕЦ Брейдууд на Exelon Corp. в Брейсвил, Илинойс на 19 март 2011. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Американската компания Westinghouse Electric, която е подразделение на японската корпорация Toshiba, е започнала процедура по несъстоятелност съгласно чл. 11 в Кодекса по несъстоятелност на САЩ (US Bankruptcy Code – бел.ред.). За това съобщава японската информационна агенция Kyodo.

Очаква се компанията да бъде призната за изпаднала във фалит в самия ден на подаване на заявлението си. Банкрутът на Westinghouse ще помогне на Toshiba да намали загубите в годишния си баланс.

Японската корпорация купи Westinghouse Electric през 2006, правейки я своя дъщерна компания, отговаряща за производството на оборудване за атомни централи и строителство на ядрени реактори в САЩ и по света. Към момента компанията изпитва трудности във връзка с покачващите се разходи за обезпечаване на безопасността на четирите ядрени съоръжения, построени в САЩ през 2008.

Преди време Westinghouse придоби активите на CB&I Stone & Webster в сферата на строителство на АЕЦ и интегрирани услуги по обслужването на подобни съоръжения. Очакваше се разликата между стойността покупката на активите и тяхната реална стойност да бъде в размер на $87 млн. През декември обаче от Toshiba съобщиха, че този показател може да достигне до няколко стотин милиарда йени (няколко милиарда долара).

По предварителни разчети загубите на Toshiba за финансовата 2016 могат да съставляват 712 млн. йени (около $6,4 млрд.). В средата на март от корпорацията обявиха, че възнамеряват да извадят дела на Westinghouse Electric от корпоративния баланс. Това обаче минава единствено през фалит на американската компания. Заедно с това обявения банкрут на практика означава, че Toshiba на практика излиза от американския пазар на ядрено оборудване.


 

Последни новини
Още от Новини