Lloyd's of London избра Брюксел след Brexit

Най-големият застрахователен играч в света създава дъщерно дружество в Белгия, за да си гарантира достъп до пазара в ЕС

Lloyds of London. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Lloyds of London. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Британският застрахователен пазар Lloyd's of London избра Брюксел за създаване на дъщерна компания, която свободно да оперира на европейския пазар, след като Brexit стане факт, пише Insuranceinsider.com. 

Компанията ще поиска от Съвета на директорите да ратифицира това решение на среща по-късно днес – точно в деня, когато британският премиер Тереза Мей задейства член 50 от Договора на ЕС от Лисабон, даващ официален старт на процеса по Brexit. 

На този етап от Lloyds отказват коментар.

Родоначалникът на застраховането, най-големият специализиран застраховател

Синдикатът Lloyd's of London е най-големият специализиран застрахователен пазар и родоначалник на световното застраховане. 

Като една от водещите компании за финансови услуги в Лондон, Lloyd's бяха особено гласови по отношение на необходимостта от създаване на собствени филиали в рамките на ЕС, ако след напускането на блока Великобритания не получи достъп до единния европейски пазар.

В понеделник стана ясно, че досегашният списък от шест възможни локации за дъщерното дружество на Lloyds е бил сведен до две дестинации – Брюксел и Люксембург, като са отпаднали Дъблин, Франкфурт, Малта и Париж. 

Според източник от застрахователния гигант това ще доведе до преместване на десетки служители в новото дъщерно дружество. Това обаче би било далеч по-малко от преместването на стотици служители на някои британски банки, които също планират подобен ход след активиране на преговорите по развода на Великобритания с ЕС.

Изборът на Lloyd's за създаването на филиал може да повлияе на плановете и на други застрахователи, базирани в Лондон.

Последни новини
Още от Новини