Единната европейска система за пътни такси в сила не по-рано от 2020

Заради Европа на няколко скорости в новата система обаче могат да не влязат някои държави от общността

Аутобан до Фюрстенвалде, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Аутобан до Фюрстенвалде, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Системата за единни пътни такси в ЕС ще започне да функционира не по-рано от 2020. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от европейските институции, който потвърждава, че проект за подобен род данъчно облагане към момента се разработва от Европейската комисия.

„Очакваме, че съгласуването на системите за събиране на този данък и последващо разпределение на постъпленията от него между всичко страни на съюза изискват дълго време. Разчитаме да завършим преговорите не по-рано от 2020“, казва събеседникът на руската агенция. По неговите думи в рамките на реализиращата се концепция за „Европа няколко интеграционни скорости“ (в рамките на който всяка страна взема самостоятелно решение в какви европейски програми и политики да участва – бел.ред.) може да се очаква, че ще има страни, които да не желаят да вземат участие в единната система.

Припомняме, че по-рано еврокомисарят по транспорта Виолета Булц съобщи, че ЕК възнамерява през месец май да представи проект за създаване на система за събиране на единен транспортен данък на територията на целия Европейски съюз, който да замени различните начини за заплащане на пътни такси за основните артерии в държавите от съюза. Комисията възнамерява да направи този налог пропорционален на тонажа на транспортното средство, на пробега му и на степента на замърсяване от вредните газове, които изпуска. Предполага се, че първоначално този данък ще бъде въведен само за товарния транспорт, а след това може да се разпростре и върху леките автомобили.

В европейските страни съществува различна национална система за пътни такси.

В България това са винетните стикери, по-известни просто като „винетки“, които важат за цялата пътна мрежа на страната, като не съществуват такси за използване на главни пътни артерии. Недостатък, който беше отстранен от парламента по-рано тази година, беше, че независимо кога е платено за годишна винетка, тя изтича на 31 януари следващата година. В края на януари предходното Народно събрание обаче прие промени в нормативната база, по силата на които стикерите вече ще важат за период от една календарна година.

Във Франция пък има отделни платени магистрали, а в намиращата се в Шенген, но не и в ЕС Швейцария трябва да се плаща специален годишен данък за преминаване по скоростните пътища в страната, като водачите на чуждестранни автомобили са длъжни да го платят директно на влизане в страната.

В Белгия няма платени пътища, като собствениците на леки автомобили ежегодно плащат данък по фиксирана прогресивна скала, зависеща от обема на двигателя на МПС-то, като този налог е различен в трите федеративни региона на страната – Брюксел, Валония и Фландрия. За товарния транспорт, който освен камиони включва и автобусите, както и строителната и земеделската техника, от 1 април 2016 бе въведен нов гъвкав транспортен данък, който е пропорционален на количеството километри, които транспортното средство, тежащо над 3,5 тона, е изминало по белгийската пътна мрежа. При формирането на таксата се отчита общата тежест на МПС-то, количеството оси и вида окачване – т.е. основните фактори, влияещи върху пътната настилка.

Последни новини
Още от Новини