Amazon купи платформа за онлайн пазаруване в Близкия Изток

Дубайската компания Souq.com нарича себе си “Amazon-ът на Близкия Изток”

Снимка: pr.souq.com Снимка: pr.souq.com

Amazon.com Inc. се съгласи да купи базираната в Дубай платформа за онлайн пазаруване Souq.com, съобщи Bloomberg. Прогнозата е, че този вид бизнес в Близкия изток тепърва ще расте. Сделката е за неоповестена сума, като неотдавна бе отхвърлена оферта за 800 милиона долара дошла от друг гигант в електронното пазаруване - Emaar Malls, собственици на най-големия мол в света.

Amazon продължава своето разрастване след сравнително минимални разходи за придобивания през изминалата година. Последната голяма покупка на корпорацията бе сайтът за стрийминг на видео игри Twitch.com, придобит през 2014 за $970 млн. M&A бюджетът за 2015 също не надвиши 1 милиард.

Опитите за разрастване на сиатълската компания не включват Азия, където господства Alibaba Group. Flipkart пък доминира индийското онлайн пазаруване, като ритейлерът обещава да инвестира още 5 милиарда долара там през следващите няколко години. Близкият Изток изостава с навлизането на този вид пазаруване, но все пак се забелязва повишаване на интереса в Бахрейн, Катар и ОАЕ, където повечето хора притежават смартфон.

В Souq.com, Amazon съзира наложил се играч с 23 милиона онлайн посещения на месец. Работният състав наброява 3000 души, а продуктовият каталог съдържа над 400 000 артикула, от телевизори до парфюми.

Една от компаниите, която ще продаде дяла си в Souq е базираната в ЮАР компания Naspers. Тя купи българските сайтове за пазаруване prodavalnik.bg, FashionDays и pazaruvaj.com съответно през 2010, '15 и '16. Naspers притежава още и румънската платформа за пазаруване eMAG и има значителен акционерен дял в гиганти като Tencent, Mail.ru и Flipkart. Последната голяма сделка на компанията бе продажбата на платформата за аукциони Alegrо.pl за $3.25 милиарда в края на 2016.

Видео материал:

 

Последни новини
Още от Новини