Цената на петрола расте след спада в понеделник

Пазарите внимателно следят ще бъде ли продължено споразумението за съкращаване на добивите

Петролната платформа Казабланка на Repsol SA в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, Испания. 28 юни 2016.  Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Петролната платформа Казабланка на Repsol SA в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, Испания. 28 юни 2016. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Световните цени на петрола растат сред спада в стойността на суровината вчера (понеделник, 27 март), показват данни от пазарите.

Към 8:11 българско време стойността на юнските фючърси на петрола сорт Brent се е увеличила с 0,43% до нива от $51,12 за барел. Цената на майските фючърси на сорта WTI пък се покачва с 0,57% до $48 за барел.

В понеделник петролът намали цената си на фона на изнесените в петък от Baker Hughes данни, указващи за ръст на добивните площадки на „черно злато“ на територията на САЩ.

Освен това ценaта на петрола поддържа процеса за спад в курса на долара на фона на несъстоялата се отмяна на здравната реформа, въведена от Барак Обама или т.нар. Obamacare. Инвеститорите се опасяват и от евентуално ново фиаско на Тръмп в опитите му да прокара проектозакона си за данъчна реформа, която да поддържа ръста на американската икономика. Спада на курса на долара пък от своя страна прави нефта по-евтин за борсовите играчи, държащи чуждестранна валута, което респективно се отразява положително върху търсенето й.

Пазарите също така внимателно наблюдават процеса на преговори между страните в ОПЕК и част от водещите производителки на петрол извън картела, а основният въпрос е ще бъде ли продължено споразумението за ограничаване на добивите, или не. В неделя (26 март) призив това да бъде направено дойде от превърналият се в производител номер 1 на петрол през последните няколко месеца – Русия. Тогава министерският комитет по мониторинг на изпълнението на споразумението за съкращаване на добива на нефт излезе с предложение съглашението да бъде удължено с половин година.

Последни новини
Още от Новини