Тръмп призова за разследване на връзките на сем. Клинтън с Русия

Американският президент също така за пореден път отрече да има връзки с Москва

Тръмп при подписването на указ в сферата на образнованието. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Тръмп при подписването на указ в сферата на образнованието. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп излезе с остри критики срещу работата на спецкомитета по разузнаване в Палатата представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), заявявайки, че от там бих могли да обърнат внимание на връзките на сем. Клинтън с Русия, предават световните агенции.

„Защо комитетът по разузнаване не се заеме на сделката на Бил и Хилъри, която позволи на Uranium (Uranium One – бел.ред.) да се пренесе в Русия“, написа Тръмп в официалния си профил в социалната мрежа Twitter. Във втори последователен „туийт“ той продължава с обвиненията си, правейки препратка към възможни получени суми от страна на Бил Клинтън. „Историята за руските връзки на Тръмп е лъжа“, завършва главата на Белия дом.

Още като кандидат за президентския пост Тръмп нееднократно обвиняваше обкръжението на съперника си от Демократическата партия в контакти с руски организации. По-конкретно, той заяви, че братът на бившия ръководител на кампанията на Клинтън Джон Подеста е „сложил в джоба си $180 хил. от компанията Uraniun One, уранова компания на руското правителство, на която тогава заемащата поста държавен секретар Хилъри Клинтън предаде 20% от американския уран“.

Uranium One е една от най-големите уранодобивни компании в света, регистрирана в Канада и разполагаща с глобален диверсифициран портфейл от международни активи в Казахстан, САЩ и Австралия. Чрез свързани лица компанията се контролира на 100%, поне по отношение на намиращите се в обращение обикновени акции, от руската „Росатом“.

Последни новини
Още от Новини