Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, заяви сръбският премиер

Изказването на Вучич идва в светлината на предстоящата му днес среща с Владимир Путин

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

„Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, дори да остане последната подобна страна в Европа.“ Това заяви в ефира на сръбския национален оператор РТС министър-председателят и кандидат за президент от Сръбската прогресивна партия (Српска напредна странка – бел.ред.) Александър Вучич.

Изказването на сръбския премиер идва в светлината на предстоящата му визита в Москва и срещата му с президента на Руската федерация Владимир Путин. По думите на Вучич предстоящите преговори ще имат изключително значение за Сърбия.

„Срещата с руския президент има изключително политическо, икономическо и всякакво друго значение за Сърбия. Честите срещи с руското ръководство показват, че имаме добри отношения, които развиваме. Стараем се да намерим нови модели, нови способи, нови режими за укрепване на сътрудничеството ни“, бяха точните думи на Вучич, чиято днешна среща с Владимир Путин ще е десета поредна.

Въпреки че в никакъв случай Сърбия не би въвела какъвто и да е вид санкции срещу Русия, страната „се намира на европейски път“, но „ревниво пази своя военен неутралитет“, каза още сръбският премиер.

По време на предстоящата днес среща на високо ниво в Москва се очаква да бъдат обсъдени засилването и задълбочаването на двустранното икономическо партньорство, сътрудничество в областта на промишлеността и военно-техническата кооперация. От пресслужбата на сръбското правителство също така съобщават, че тема на разговорите ще бъде и активизацията на взаимодействието между Сърбия и Евразийския съюз. Особено внимание ще бъде обърнато на ситуацията на Балканите и обострянето на отношенията на Белград и Прищина.

 

Последни новини
Още от Новини