И Португалия иска оставката на Дейселблум

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия на Световния икономически форум /WEF/ в Давос, Швейцария. 18 януари 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия на Световния икономически форум /WEF/ в Давос, Швейцария. 18 януари 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Министърът на икономиката на Португалия каза, че Йерун Дейселблум, чиято партия загуби изборите в Холандия в началото на месеца трябва да подаде оставка като председател на еврогрупата след като коментарът му за задълженията на страните, получаващи външна финансова помощ бяха счетени за обидни, съобщи Bloomberg.

„Би било най-добре за Европа и най-доброто, което може да направи”, каза Кабрал в интервю за Стивън Енгъл от Bloomberg по време на форума за Азия на китайския остров Хайнан.

„Той току-що изгуби изборите и не бива да обвинява другите за проблемите си”.

Чуйте интервюто на Кабрал за Стивън Енгъл от Bloomberg от остров Хайнан в  Китай.

Йерун Дейселблум бе обвинен в расизъм, сексизъм и пропуск да замълчи заради коментара си пред FAZ:

„Не мога да си харча всичките пари за пиене и жени и да искам да ми помагате”.

Контекстът на забележката на Дейселблум я направи противоречива: той говореше за появата на солидарност на европейските страни към затруднените им съседи.

Португалският частен сектор положи всички усилия за увеличение на производителността, а испанското правителство постигна бюджетен излишък между 2005 и 2007. Двете страни обаче не успяха да останат на завет от глобалната криза. Успехите им след това са точно тези мерки, които Дейселблум одобрява, пише Bloomberg.

Испания в неделя, 26 март 2017 подкрепи своя министър на икономиката за поста на Дейселблум начело на еврогрупата.

 

Последни новини
Още от Новини