Великобритания иска от WhatsApp достъп до данните на потребителите

Иконата на WhatsApp Inc. на дисплея на Apple iPhone. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Иконата на WhatsApp Inc. на дисплея на Apple iPhone. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският министър на вътрешните работи Амбър Руд каза, че приложението на Facebook WhatsApp трябва да даде достъп за службите и настоя онлайн компаниите да предприемат по-агресивни мерки към затваряне на сайтове, използване от терористи, съобщи Bloomberg.

След като пресата съобщи, че Халид Масуд, който уби четирима души в Лондон на 23 март 2017 е използвал WhatsApp малко преди да атакува, Руд поиска компанията да положи повече усилия в подкрепа на борбата с тероризма.

„Напълно неприемливо е съобщенията да не могат да се отварят”, каза Руд пред ББС на 26 март 2017.

„Трябва да сме сигурни, че разузнаването ни има възможност да проникне в криптирани услуги като WhatsApp.

Съобщенията на WhatsApp са криптирани и не могат да се прочетат от други потребители, дори от самата компания, съобщава ББС. WhatsApp обяви, че защитата на личните съобщения на потребителите е един от „основните й принципи”.

„Не може да има място, където терористите да се крият. Трябва да направим така, че компании като WhatsApp и много други като тях не осигуряват убежище за терористите да си общуват. Преди се отваряха на пара пликове или се подслушваха телефони, когато трябваше да се разбере какво правят хората, законно, със заповед. Но при тази ситуация трябва да се осигурим на разузнаването да разбере какво става в подобни ситуации”, каза Руд във видео-откъс от предаването на ББС.

„Точно това стана между Apple и ФБР във Вашингтон, където Тим Кук каза, че няма да позволи на американските власти да отворят задна вратичка в продукта си. И не го направиха. И пълното криптиране продължава. Смятате ли, че британското и американското правителство трябва да принудят големите интернет компании да отворят устройствата”, попита водещият.

„Ако говорех с Тим Кук, щях да му кажа, че това е нещо друго. Не казваме „отворете”, не искаме да влизаме в облака, не искаме да правим такива неща. Искаме да признаят, че носят отговорност  да работят с правителствата и правоохранителните органи когато има терористична ситуация. Бихме направили всичко много внимателно, законно. Но не може да отговарят, че са в друга ситуация. Не са”.

Полицията във Великобритания обяви, че разследването показва, че Масуд е действал сам, под натиска на терористичната пропаганда или насърчен от други лица, които са го подкрепяли и са му давали инструкции”, каза в събота висш представител на силите за борба с тероризма, цитиран от АФП.

На 21 март 2017 Великобритания забрани „електронни устройства по-големи от смартфон” на борда на полети от Турция, Ливан, Египет, Саудитска Арабия, Йордания и Тунис. Малко преди това подобна забрана издаде и САЩ. Според двете страни по-големите устройства-е-книги, таблети и лаптопи трябва да бъдат в чекирания багаж.

На 23 март 2017 американският Сенат гласува са премахване на правилата, защитаващи личните данни на потребителите, благодарение на които интернет доставчиците /ISP/ бяха задължени да искат първо съгласието на клиента, преди да продадат или споделят неговите данни от онлайн търсенията му на рекламодатели или други компании. Правилата бяха одобрени през октомври 2016 от Федералната комисия по комуникации в края на мандата на Обама.

Защитници на правата на потребителите обявиха, че акронимът на интернет доставчиците на английски език, ISP вече означава „information sold for profit” – информация, продавана с цел печалба.

 

Последни новини
Още от Новини