Въпросите след срещата на върха в Рим остават

Европейските лидери символично отбелязаха 60-годишнината от основаването на ЕС

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Със срещата на европейските лидери в Рим бе символично отбелязана 60-годишнината от основаването на Евросъюза, но въпросите какво ще се случи с ЕС не само след Brexit, но и на фона на всички проблеми, пред които общността се изправя, остават без отговор. 

Срещата на върха премина в максимално тържествена обстановка в знаково място – Двореца на Консерваторите на Капитолийския хълм, където през 1957 са положени основите на ЕС, се отбелязва в анализ на ТАСС, предаде Investor.bg

Агенцията коментира, че юбилеят на обединена Европа лидерите на 27-те страни са отбелязали без Великобритания, жителите на която гласуваха на референдум през 2016 г. излизане от ЕС.

По време на срещата бе подписана Римската декларация, която се очакваше да определи основните принципи за развитието на ЕС след Брекзит. Според руската агенция, документът не съдържа практически решения и конкретни предложения.

В текста на Римската декларация започва с това, че лидерите на ЕС се задължават да укрепят единството на общността и заедно да реагират на новите предизвикателства. „Ще направим ЕС по-силен чрез укрепване на солидарността и единството, в защита на нашите общи интереси и ценности“, пише в документа.

В него се отбелязва, че ЕС се изправя пред безпрецедентни предизвикателства, както вътрешни, така и външни: регионални конфликти, тероризъм, растящ миграционен натиск, укрепване на протекционизма, социално и икономическо неравенство. Лидерите декларират, че ще гарантират на европейските граждани безопасност и нови възможности.

"В следващите 10 години искаме по-безопасна, по-просперираща, конкурентоспособна и социално ориентирана общност, която може да играе ключова роля в света в условията на глобализацията. Искаме ЕС, в който гражданите ще имат повече възможности за културно и социално развитие и икономически растеж", се казва в текста.

Страните от ЕС ще действат заедно, с различни темпове и интензивност, ако това е необходимо, движейки се при това в едно направление и като остават вратите отворени за тези, които биха искали да се присъединят по-късно.

Европейските лидери се съобразяват с опасенията на гражданите и ще се придържат към принципите, които оставят възможност да се действа на всички нива – европейско, национално, регионално и локално.

Лидерите се договориха да работят по дневен ред, основан на четири принципа: Европа, която е безопасна, процъфтяваща, социална и по-силна на световната сцена.

Европа е нашето общо бъдеще, пише в заключението на Римската декларация.

Последни новини
Още от Новини