Реакциите на изборите: чуждата преса

Някои от коментарите на чуждестранната преса за изборите в България /обновена 27 март 2017/

Сградата на парламента в София. 16 май 2015. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria Сградата на парламента в София. 16 май 2015. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria

Някои от коментарите на чуждестранната преса за изборите в България на 26 март 2017. /Допълнена със съобщения от WSJ, Ал Джазира и Гардиън на 27 март 2017/

Консерваторите в България водят на парламентарните избори: Фигаро/АФП

Консервативната партия на бившия премиер Бойко Борисов излезе начело на парламентарните избори днес в България, изпреварвайки социалистите, предпочитащи сближаване с Русия, показват сондажите, направени на излизане от избирателните секции, пише Фигаро.

Проучванията на общественото мнение даваха преднина на ГЕРБ с около 32% срещу 28% за социалистите /БСП/, което би трябвало да отвори път за трети мандат на Бойко Борисов в рамките на коалиция с по-малките формации.

 

Екзитпол-ГЕРБ води на изборите в България: РИА Новости

Партията Граждани за европейски развитие на България, начело с бившия премиер Бойко Борисов води на предсрочните парламентарни избори.

Втори е основният им съперник-БСП начело с Корнелия Нинова. В хода на предизборната кампания Нинова обеща да блокира удължаването на антируските санкции на ЕС.

 

Партията на бившия премиер печели българските избори: Bloomberg

И ГЕРБ, и социалистите водиха кампания за съживяване на икономическите връзки с Русия в полза на най-бедната страна в ЕС, която се чувства изоставена десетилетие след като се присъедини към блока. Но социалистите обещаха да стигнат по-далеч като наложат вето на санкциите на ЕС срещу правителството на Владимир Путин.

Изборите в страната-член на НАТО със 7 млн. души население бяха предизвикани от оставката на Борисов след като неговият кандидат загуби президентските избори през ноември в полза на про-руския социалист.

„Водена от ГЕРБ коалиция би запазила сегашната посока на политика”, каза Андриус Турса, анализатор в Teneo Intelligence в Лондон в мейл.

„Вътрешнополитически би продължила бавните бизнес-ориентирани реформи и би се придържала към предпазливото управление на публичните финанси. В международен план би запазила близки връзки с ЕС и НАТО, подкрепяйки общото отношение на Запада към Русия”, каза Турса, цитиран от Слав Оков от Bloomberg.

Възможен коалиционен партньор за двете първи партии са Обединени патриоти, националистически съюз, който излезе на трето място.

Други вероятни партньори биха били Движението за права и свободи и новата партия Воля.

 

България отхвърли партията, която искаше по-тесни връзки с Москва: WSJ

Българските избори бяха внимателно наблюдавани за сигнали доколко общественото мнение в Източна Европа подкрепя нормализация с Русия, която остава под санкции след анексирането през 2014 на Крим.

„Това е много добре за България”, каза бившият президент Росен Плевнелиев, независим политик, привърженик на по-тесни връзки със Запада. „България ще остане видима част от ЕС”.

 

Изборите в България: ГЕРБ на Бойко Борисов води - Ал Джазира

Формирането на правителство след третите поредни избори в България за 4г. ще бъде трудно и коалицията, която ще се появи в резултат на това може да има кратък живот, пише Ал Джазира.

Наред с имиграцията, предизборната кампания бе фокусирана върху бъдещето на ЕС, в който България влезе през 2007 и влиянието на Русия и Турция върху вътрешната политика.

Социалистическата партия на бившите комунисти обеща да подобри икономическите връзки с Русия, привличайки избиратели, които се чувстват изоставени от ЕС.

Солициалистическият лидер Нинова иска европейските санкции за Русия да се вдигнат, по-голяма роля на държавата в икономиката и обеща на избирателите по-високи заплати и пенсии.

 

Проевропейската партия на Борисов победи социалистите: Гардиън

Най-бедната страна в ЕС със средна месечна заплата от едва 500 евро и вихреща се корупцията е нестабилна от години. Изборите за трети за 4г.

Създаването на правителство този път ще бъде трудно. Националистите Обединени патриоти се очаква да спечелят около 8%, въпреки че Движението за права и свободи, представляващо българското турско малцинство може да ги бие.

Представянето на БСП, наследници на комунистическата партия бе по-зле от очакваното. Нинова каза, че не се задоволява България да е „второкласен член” на ЕС и че ще наложи вето на санкциите, наложени от Брюксел на Москва.

В кампанията си Борисов също каза, че иска „по-прагматични” връзки с Русия, докато Нинова настоя, че остава ангажирана с ЕС.

В кампанията избухнаха пререкания между България и съседката й Турция. България е дом на около 700 000 мюсюлманско малцинство, повечето от които етнически турци, докато най-малко 200 000 турци с български паспорти живеят в Турция.

Подкрепата на Анкара за новата партия Дост, която, за разлика от традиционната ДПС яростно подкрепя турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разяри София.

Лидерът на ДПС МУстафа Карадайъ каза, че Ердоган е „изоставил” ценностите на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на съвременна Турция.

Спорът подкрепи Обединените патриоти, които блокираха границата в петък, за да спрат избирателите, идващи от Турция, преди да бъдат разпръснати от полицията.

 

Изборите отварят вратата за Русия, написа Bloomberg в навечерието на вота.

Обвинена в намеса в изборите от САЩ и Франция, Русия получава по-топъл прием в България, член на НАТО и страна със 7 млн. души население, наричана „шестнайсетата съветска република” по време на Студената война заради афинитета си към Москва.

Герб и социалистите казват, че повторно отваряните руски енергийни проекти ще подкрепят икономиката. Сред тях е тръбопроводът Южен поток, който ще пренася природен газ до Южна Европа, който бе спрян през 2014 от ЕС заради опасения за препятстване на конкуренцията и 2000-мегаватна ядрена централа на река Дунав, замразен от 2012.

Четете още: БСП няма да прави широка коалиция.

Четете още: ГЕРБ започва консултации.

Вижте: Снимките от изборите.

Последни новини
Още от Новини