Партията на Меркел спечели изборите в Саарланд

Вотът бе тест и за социалдемократите с новия им лидер Мартин Шулц

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на срещата на лидерите на ЕС в Рим. 25 март 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел пристига на срещата на лидерите на ЕС в Рим. 25 март 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

АКТУАЛИЗИРАНА В 19:30ч.

Партията на Ангела Меркел спечели изборите в Саарланд по предварителни резултати към 19ч., съобщи Асошиейтед прес.

***

Парламентарните избори в най-малката германската провинция Саарланд се проведоха на 26 март 2017 -- вотът бе смятан за тест за представянето на коалицията на Меркел – християндемократи и социалдемократи, на федералните избори през септември.

Това са първите избори и тест и за социалдемократите с новия им лидер Мартин Шулц.

Провинцията, както и цялата страна, в момента се управлява от коалицията между консерваторите на Меркел и лявата Социалдемократическа партия.

Социологическите агенции очакваха „олевяване” и „червено-червено-зелен” съюз на социалдемократи, крайнолявата партия Левицата /Linke/ и Зелените – или дори „червено-червена” коалиция, ако Зелените не успят да привлекат достатъчно избиратели.

Метлах, Саарланд. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg.

Саарланд, която граничи с Франция и Люксенбург често е използвана от германските медии  като единица мярка. Половин година преди федералните избори в Германия, вотът в Саарланд е смятан за барометър за настроенията на избирателите. През 2014 Саарланд обяви своята „Френска стратегия”, с която има намерение да стане първата двуезична провинция до 2043г.

Саарланд представлява едва 1% от населението на Германия, но резултатите ще се използват от партиите за оценка на реалните им възможности за вота на 24 септември.

Въпреки че изоставаха в началото на годината с 15 пункта след христиандемократическата партия на Ангела Меркел, социалдемократите в момента преди вота бяха наравно с тях според намеренията на избирателите да гласуват на национално ниво на малко над 30%, съобщава АФП.

Бившият президент на ЕП Мартин Шулц, който оглави социалдемократическата партия в Германия успя да мобилизира традиционно ляво гласуващите избиратели в Саарланд.

 

2017 е супер изборна година за Германия

На 7 май избирателите в Шлезвиг-Холщайн /на север/ ще отидат до урните, следвани седмица по-късно от тези в Северен Рейн-Вестфалия /на запад/, бастион на социалдемокрацията и най-гъстонаселената провинция.

На 24 септември в Германия се провеждат федералните избори, събитие, следено най-внимателно в кризисната за Европа година.

Резултатите от вота на 26 март ще станат известни след 18ч.

 

 

Последни новини
Още от Новини