Льо Пен: Няма да има хаос, когато Франция напусне еврозоната

Еврото предизвика сериозно повишение на цените и рязък спад на покупателната способност

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Ще има добре подготвени преговори за излизане от еврозоната, а не хаос, обеща лидерът на крайнодесения Национален фронт във Франция Марин льо Пен, която е кандидат за президент на Франция, пише Ройтерс. Със своето изявление националистът се опитва да успокои гласоподавателите, обезпокоени от плановете й да изведе страната от еврозоната, допълва агенцията.  

Според анкети след първия тур на президентските избори на 23 април, Льо Пен ще стигне до балотажа на 7 май, но ще бъде победена от центристкия кандидат Еманюел Макрон, припомня БТА.

От една страна политиката на Национален фронт за излизане от еврозоната привлича гласоподавателите, недоволни от глобализацията, но от друга страна тя е пречка по пътя към властта в страна, в която мнозинството е против връщане към франка.

Еврото предизвика сериозно повишение на цените и рязък спад на покупателната способност, посочи Льо Пен в интервю за Le Parisien. Единната валута е сериозна пречка за създаването на работни места, тъй като доведе до намаляване на конкурентоспособността на френската икономика, допълни тя.

Около 72% от френските гласоподаватели са против връщането към франка, сочи проучване на Ifop, публикувано от Le Figaro.

Льо Пен от месеци заявява, че ако бъде избрана, няма рязко да изтегли страната от еврозоната, а ще организира референдум след шест месеца преговори с другите страни от ЕС по редица въпроси, включително Шенгенското споразумение и свеждането на ЕС до хлабаво обединение от държави.

Пред Le Parisien тя уточни, че разговорите за еврото ще бъдат в края на тези преговори, след парламентарните избори в Германия през септември. Трябва да стане по един рационален, добре подготвен начин, изтъкна тя пред изданието.

Не искам хаос, подчерта лидерът на Национален фронт.

"Еврото ще бъде последната стъпка, тъй като искам да изчакам резултата от изборите в Германия през есента преди да го предоговаряме", уточни Льо Пен.

Последни новини
Още от Новини