Избори за 44-то Народно събрание

Кандидатите за депутати за близо 5000

Снимка: parliament.bg Снимка: parliament.bg

През днешния ден се провежда вотът за 44-тото НС. Изборите идват само четири месеца, след като гласоподавателите отидоха до урните, за да решат кой да бъде държавен глава.

4490 са кандидатите за депутати - от 21 партии и коалиции и независими, а депутатските банки са 240. това означава, че за едно място ще се борят 19 кандидати. 

Все пак броят на кандидатите за народни избраници на тези избори е по-малък, в сравнение с този на претендентите за 43-то Народно събрание, когато в битката се включиха 6076 кандидати или по 25 за едно място.

Както обикновено, и този път изборния ден в страната започва в 7 часа и приключва в 20 часа. Има и възможност за удължаване на времето за гласуване, в случай, че в 20 часа пред изборното помещение има негласували избиратели. Тогава председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност и те получават право да пуснат бюлетина до 21 часа.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 371 секции в 70 държави. В редица населени места, както и в някои от дипломатическите ни представителства, ще бъдат разкрити повече от една изборни секции. 2049 души ще бъдат ангажирани с изборите зад граница.

Последни новини
Още от Новини