Испания подкрепя министъра си на икономиката за шеф на еврогрупата

И.д. министър-председател на Испания, Мариано Рахой поздравява пресата на влизане в сградата на парламента в Мадрид. 30 август 2016. Photographer: Antonio Heredia/Bloomberg И.д. министър-председател на Испания, Мариано Рахой поздравява пресата на влизане в сградата на парламента в Мадрид. 30 август 2016. Photographer: Antonio Heredia/Bloomberg

Министърът на икономиката на Испания ще бъде добър председател на еврогрупата, каза в неделя, 26 март 2017 премиерът Мариано Рахой на фона на призивите за оставка на сегашния председател на групата на министрите на финансите на страните, използващи еврото, съобщи АФП.

Министърът на финансите на Холандия Йерун Дейселблум бе критикуван след като каза в интервю, публикувано в понеделник в германски вестник, че страните от Южна Европа пилеят парите си за „шнапс и жени”.

Дейселблум се извини в сряда и каза на изслушването в ЕП в Брюксел във вторник, че не мисли да подава оставка.

Реакциите на изказването бяха много силни, особено от Португалия и Италия, чиито министър-председатели поискаха оставката на Дейселблум от председателския пост на еврогрупата.

Мандатът му изтича през януари 2018.

Запитан от много медии, сред които El Pais, дали шеф на еврогрупата може да стане испанец, премиерът Мариано Рахой подкрепи своя министър на икономиката Луис де Гиндос в интервю, публикувано в неделя.

„Какво мога да кажа? Определено испанският министър на икономиката, ако ме питате, е един от най-важните и компетентни хора в еврогрупата”, каза Рахой, цитиран от АФП.

Гиндос, който е в дясното правителство на Рахой от 2012 бе главен съперник на Дейселблум в края на първия му мандат през 2015, но Холандия успя да задържи поста.

 

Последни новини
Още от Новини