По-висок от очакваното ръст на поръчките на дълготрайни стоки в САЩ

Ръстът е 1,7% спрямо прогнозните оценки за повишение от 1,4%

Снимка: Matthew Staver/Bloomberg Снимка: Matthew Staver/Bloomberg

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ се увеличават повече от очакваното през февруари - знак за увереността на компаниите относно перспективите пред икономиката, пише Bloomberg.

Поръчки за стоки, издържащи поне 3 години, се увеличиха с 1,7%, след като отчетоха повишение от 2,3% месец по-рано, което е повече от по-ранната прогноза – това сочат данни на Министерството на търговията от петък. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаше ръст от 1,4%.

Шестото поредно увеличаване на поръчките за дълготрайни стоки подчертава нарастващото търсене, което ще спомогне за засилване на икономическия растеж. Бизнесът има потенциал за още по-голям растеж, в случай че законодателите от Вашингтон успеят да намалят корпоративните данъци и регулации.

Графика: Bloomberg

Прогнозите на икономистите варират от 0,7% до 3,5%По-слабата част от доклада пада върху бъдещи бизнес инвестиции в продукти като компютри, машини и уреди за комуникация. Поръчките на неотбранителни капиталови стоки с изключение на самолети неочаквано паднаха с 0,1% в сравнение с предварителната прогноза за 0,5%.

В същото време тези поръчки са се увеличили с 9,1% на годишна база без трите месеца, приключващи през февруари.

Превози на капиталови стоки, с изключение на самолети и военна техника, които влизат в изчисленията на брутния вътрешен продукт, се увеличиха с 1% през февруари.

Докладът също така показва увеличение на поръчките за граждански самолети с 47,6% след 83,3 скок в началото на годината.

Boeing Co, базирана в Чикаго, твърди, че е получила 43 поръчки за летателни апарати през февруари – повече от предишния месец, когато са били 26. Доставките също са увеличени. 

Последни новини
Още от Новини