София на 49-то място в света по ръст на наемите на офиси

Увеличение с 1,9% на годишна база ни нарежда до градове като Милано, Канбера и Вашингтон

Една от сградите на Бизнес парк София. Снимка: Wikipedia Една от сградите на Бизнес парк София. Снимка: Wikipedia

Умереният ръст от 5% на пазара на офиси в София го поставя сред пазарите с умерен ръст в световен мащаб. Данните са дело на консултантската компания CBRE, като се отнасят за последното тримесечие на предходната 2016, става ясно от материал на Investor.bg.

Наемите на първокласните офис площи у нас отчитат увеличение от 1,9% на годишна база за периода. Това ни нарежда в компанията на пазари като Милано, Канбера и Вашингтон.

С това повишение на наемните нива София е на 49-то място от общо 121 изследвани пазара.

Белфаст е най-бързо растящият пазар на офиси в света през последните три месеца на миналата година с 25% годишен ръст. Втори е Чикаго с почти 20%, а на трето място е Стокхолм със 17,3%.

Топ 10 се допълва от Берлин, Дъблин, Кейптаун, Порто, Лион, предградията на Сиатъл и центъра на Сиатъл.

Същевременно в Калгари е отчетен най-силен годишен спад на наемите на офисите в края на миналата година – 26,5%. Резкият спад на пазара е свързан с кризата в енергийния сектор в Канада заради цените на петрола.

В Джакарта е отчетено намаление на наемите на офисите от 19,2%, а в Истанбул спадът достига 11,1%.

Топ 10 на най-слабите пазари на офиси се допълва от Сао Пауло, Сингапур, предградията на Калгари, Хюстън, Цюрих, Лондон и Мексико сити.

От регионална гледна точка Европа е водеща в глобален мащаб по темпове на ръст на наемните равнища. Средното увеличение на наемите на първокласните площи достига 3,7% за региона спрямо 2,3% средно увеличение в световен план. За Америка и Азия ръстът е по 1,8%.

Центърът на Хонконг запазва лидерската си позиция като най-скъп пазар на офиси в света с почти 2 900 долара годишен наем на кв.м. Следва финансовият район на Пекин с годишен наем в размер на почти 2 хил. долара. На трето място е Коулун в Хонконг с малко под 1 800 долара.

Следват централния район на Пекин, Уест Енд в Лондон, Ню Йорк, Токио, Шанхай, Ню Делхи и Москва.

Като общо правило за глобалния пазар се откроява, че растежът на наемите на офис площите се диктува основно от компании от технологичния сектор. Примери в това отношение са вече установени технологични хъбове, като Сиатъл, Берлин и Стокхолм, както и развиващи се, като Дъблин и Кейптаун.

Последни новини
Още от Новини