Сделките у нас за 2016 надхвърлят $1,4 млрд.

За сравнение през 2015 са осъществени сделки за $970 млн.

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

През 2016 са били осъществени по-малко на брой сливания и придобивания, но за сметка на това те са били на по-голяма стойност, пише Investor.bg. Така страната ни се присъединява към тенденцията, характерна за цяла Европа.

През миналата година в страната са били сключени общо 35 сделки, като стойността им възлиза на $1,44 млрд.Това сочи M&A барометърът на консултантската компания EY за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2016.

За сравнение, през предишната година броят на сделките е възлизал на 50, а стойността им е била под $1 млрд. – $970 млн. Това означава ръст от почти 50% на стойността на сделките.

През тази година 83% от инвеститорите в България са били стратегически, докато финансовите са били едва 17%. Това показва почти двоен спад на финансовите инвеститори спрямо предишната година, когато са били 30% от общия брой.

В ЦИЕ като цяло най-активни са местните купувачи, като България са присъединява към тази тенденция. И тази година голяма част от сделките са били между местни купувачи – 43%, което обаче все пак е доста по-малко от 2015, когато делът им е бил 62%. В почти половината от М&A сделките купувачите са били чужди компании.

Най-голямата сделка по обема на трансакцията е продажбата на Обединена българска бана на белгийската KBC Group, която се сключи в края на миналата година и бе на обща стойност 610 млн. Следва продажбата на компанията за бутилирана вода „Девин“ отново на белгийска компания – S.A. Spadel за €112 млн. На трето и четвърто място са придобиванията на Tokuda Group и City Clinic от турската група Acibadem, което създаде най-големия доставчик на здравни услуги в България. Общата стойност на двете придобити компании възлиза на $112,8 млн.

През 2017 се очаква пазарът на M&A сделките в България да бъде активен най-вече сред застрахователния сектор, финансовите компании и семейните фирми, където често причината е, че липсва приемственост от следващите поколения. В същото време след прелицензирането здравните фондове в България станаха или общозастрахователни, или животозастрахователни дружества, а техният брой се увеличи неимоверно.

Като цяло в Централна и Източна Европа през 2016 броят на сделките по сливания и придобивания отбелязва лек спад до 1165 трансакции от 1281 трансакции през предишната година. Средната стойност на сделките обаче е била по-висока и това се отразява на стойността на целия пазар, чиито общ обем се равнява на $47,7 млрд., или с 10,67% повече на годишна база.

От резултатите за 2016 ясно се вижда, че заради несигурността в страни като Турция и Полша броят на сделките в тях спада. В южната ни съседка броят им е бил 273 спрямо 312 през 2015 г., докато в Полша – 216 спрямо 278. Те обаче все пак остават в топ 3 на страните по брой на сделките, като на първо място е Чехия с 288 броя реализирани трансакции за общо $9,93 млрд.

Последни новини
Още от Новини