Последната серия евтини кредити на ЕЦБ е вече в ход

Приключването на програмата насочва вниманието към перспективите за прекратяване стимулите на централната банка

Централата на Европейската централна банка във Франкфурт; Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Централата на Европейската централна банка във Франкфурт; Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

ЕЦБ е на път да отпусне на банките последна серия дългосрочни евтини кредити, което поставя на преден план опасенията относно перспективите за разхлабената ѝ парична политика в контекста на надигащите се гласове за прекратяване на стимулите със засилването на икономическото възстановяване, предаде Bloomberg.

Последната серия на таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO) ще бъде предоставена на банките в четвъртък, 23-ти март. Според изследването на Bloomberg oбемът може да бъде в диапазон 30 млрд. евро ($32 млрд.) до 750 млрд. евро, като медианната оценка възлиза на 110 млрд. евро.

Графика: Bloomberg

Докато последните прогнози показват времеви период между приключването на програмата за изкупуване на облигации и първото повишение на лихвения процент, някои членове на ЕЦБ посочват, че този период може бъде по-кратък или последователността да бъде обърната.

Капацитетът на банковия сектор да подкрепи възстановяването на еврозоната е намален от ниската рентабилност“, посочва президентът на ЕЦБ Марио Драги в годишния си доклад за състоянието на банките. 

ЕЦБ стартира първата серия TLTRO операции през септември 2014. С 11-те операции, които централната банка е осъществила до този момент е предоставен ликвиден ресурс на нетна стойност от 570 млрд. евро, като част от пакета за парични облекчения, включващи отрицателни лихвени проценти и програма за количествени облекчения на стойност 2,28 трлн. евро.

Размерът на кредита, който банките могат да вземат, зависи от големината на техния кредитен портфейл. Според 70% от респондентите в допитването на Bloomberg стратегията е успешна.

Докато еврозоната записва икономически ръст през последните 15 тримесечия, а инфлацията се повишава до 2%, централните банкери все още не успяват да се преборят с някои слабости. Ръстът на потребителските цени до голяма степен е задвижван от енергийните продукти, като базисната инфлация остава ниска, а данните за индустриалното производство са волатилни.

Питър Прает, който е член на изпълнителния борд на ЕЦБ и главен икономист на банката, коментира преди седмица, че перспективите не предполагат разговор в посока „промяна на режима“.

Инвеститорите оценяват шансовете за покачване на депозитната лихва на 50%, която към момента е на отрицателна стойност от -0,4%. Преди месец шансовете се оценяваха на 11%.

Наблюдават се смесени настроение относно курса на паричната политика на ЕЦБ. Спекулациите около покачването на лихвения процент доведоха до повишаване на разходите по кредитирането и застрашават да натежат върху икономиката.

Въпреки това банките, чиито печалби са засегнати от отрицателните лихвени проценти, приветстват подобно развитие, което ще им позволи да повишат лихвите по отпусканите заеми, а това добавя стимул да се включат към последната серия евтини кредити по програмата TLTRO.

Последни новини
Още от Новини