Innovation Center на Microsoft в България - инвестиция за 350 хил. лв.

Студенти и български стартъп компании ще имат достъп до водещите технологии на американския концерн

Снимка: sofiatech.bg Снимка: sofiatech.bg

Първият Innovation Center на Microsoft, открит в София Тех Парк, се простира на площ от 400 кв. метра, а общата инвестиция възлиза на 350 хил. лева. В него студенти и български стартъп компании ще имат достъп до водещите технологии на американския концерн (като HoloLens за тестване и разработване на приложения), Surface Book и Surface tablet и др, пише Investor.bg

Когато преди около пет години в рамките на официално посещение в САЩ президентът Росен Плевнелиев се среща в Бостън с Бил Гейтс, милиардерът и филантроп обещава да помогне на България в няколко направления, едно от които е модернизиране на училища и библиотеки. „Тогава наистина не вярвах, че това може да се случи наистина“, признава сега Плевнелиев.

Но, за щастие, времето и основателят на Microsoft опровергават песимизма на тогавашния държавен глава и днес, пет години по-късно, в София Тех Парк бе открит и първият Innovation Center на Microsoft в страната ни – друго доказателство за „приятелството на този велик хуманист с родината ни“ (по Плевнелиев). 

„Живеем във високотехнологичен свят и дигиталната трансформация е изключително важна за успеха на организациите. С изграждането на Microsoft Innovation Center даваме достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Microsoft, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Страната ни вече е доказала потенциала си в това направление и се радваме, че екипът на Microsoft има принос за някои от най-успешните български стартъпи на международна сцена“, заяви по време на откриването Калин Динчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово.

Microsoft Innovation Center обединяват местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с американския концерн за подпомагането на млади предприемачи и местните индустрии. Високотехнологичните съоръжения са със свободен достъп за студенти, разработчици, професионалисти в IT сферата, предприемачи, стартъп компании и представители на академичната общност.

В глобален план Microsoft е създал вече над 100 подобни центрове, като в Европа такива има в Хърватия, Полша, Германия, Чехия, Босна и др. А сега вече – и в София. „За да имаме място, където да се събираме и да говорим – реално, а не виртуално. Microsoft ни дава такова място, за да строим България на талантите, на IT индустрията; България, която има и самочувствие“, каза още Плевнелиев. 

Последни новини
Още от Новини