Домусчиев: 30-процентно поскъпване на газа трябва да се обсъди с бизнеса

Повишението в цената на синьото гориво да влезе в сила от 1 април, предложи по-рано Булгаргаз

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

„Толкова високо поскъпване на природния газ - с 30%, не може да не се обсъди предварително с бизнеса“. Това каза в интервю, дадено за „Стандарт“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Който наскоро бе преизбран на поста си.

Припомняме, че значителното поскъпване бе предложено от „Булгаргаз“, като държавният доставчик държи то да влезе в сила от 1 април. Към момента все още няма официално становище от страна на държавния регулатор.

Според Домусчиев такова покачване ще е удар по индустрията, защото увеличението не е планирано. „Предприятията, които работят за износ, имат дългосрочни договори. На тях това поскъпване ще им се отрази пагубно, защото не е предвидено и до края на договорите си те ще работят на загуба", поясни той.

Според председателя на КРИБ подобно поскъпване ще вдигне цената на тока, а оттам респективно и на всяко производство, което пък означава поскъпване на храните и другите продукти за крайно потребление.

"Усети ли нестабилност, бизнесът бяга", каза той, припомняйки, че инвестициите в българската икономика през последната година и без това драстично спадат.

Последни новини
Още от Новини