София сред отличниците по градска мобилност в Европа

Столицата ни се нарежда сред първите 10 в европейската инициатива за Седмица на градската мобилност

Пл. Света Неделя, София. Снимка: BloombergTVBulgaria Пл. Света Неделя, София. Снимка: BloombergTVBulgaria

София е сред първите 10 в европейската инициатива за Седмица на градската мобилност. Резултатите са отчетени на двудневна работна среща в Брюксел с участието на 37 страни, сред които и България, а на официална церемония в театър "Водевил" бяха обявени резултатите за миналата 2016, съобщава БТА, позовавайки се на Центъра за градска мобилност.

Във вече традиционната надпревара столицата ни бе в конкуренция с 51 държави и 2 400 града. На церемонията е обявено, че София е сред отличниците на Стария континент, изпълнили критериите и справили се най-добре със задачата. В изработено от домакините табло-пано за отличниците нашето отразява моменти от организираните прояви на Центъра за градска мобилност по време на инициативата, предаде Investor.bg

Седмицата на градската мобилност се провежда традиционно всяка година между 16 и 22 септември. Основен координатор е Министерството на околната среда и водите, а програмата и реализацията се извършват от Центъра за градска мобилност.

Идеята е чрез различни инициативи жителите на градовете участници да се привличат към по-екологичен начин на живот и придвижване в големия град - да предпочитат използването на обществения транспорт, вместо личните автомобили, което помага за чистотата на въздуха, да преоткрият велосипеда, да прекарват повече време на въздух сред парковете и пешеходните зони.

Миналогодишното издание, за което сме отличени, е било рекордно по брой включили се градове и държави. В престижната десетка освен победителя - шведския град Малмьо, влизат още Лисабон, Будапеща, Скопие, испанският град Мурсия.

Наградата за София получи Методи Аврамов, директор на Дирекция "Международно сътрудничество". Той отбеляза, че това е признание за усилията в областта на мобилността.

Тази година столицата ни отново ще се включи в инициативата, която ще бъде подчинена на мотото, че заедно стигаме по-далеч. Екип от Центъра за градска мобилност съвсем скоро ще започне да обмисля новите инициативи в програмата, с които да провокира интереса на столичани, ще се търсят и партньори, които да откликнат на полезната "провокация".

Последни новини
Още от Новини