Повече търговия за по-балансиран търговски обмен

Участието в глобалната верига на стойността подобрява конкурентоспособността

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Засилването на търговските отношения между САЩ и нейните международни партньори може да доведе до намаляване на дефицита по текущата сметка на САЩ. Това сочи статия, която предстои да бъде публикувана в последния икономически бюлетин на ЕЦБ в контекста на опитите на американския президент Доналд Тръмп да намали дефицита по текущата сметка на страната, пише Bloomberg.

Държавите, които се опитват да подобрят търговския си баланс, трябва да увеличат своето участие в световната верига на стойността (value chains), посочва се в материала. Заместването на материали и средства, произведени на местния пазар, с по-евтини вносни такива повишава конкурентоспособността, което от своя страна стимулира износа и повишава доходите.

Графика: IMF World Economic Outlook and WIOD

Глобалните търговски отношения са поставени пред изпитание от новата администрация на САЩ, която обвинява страни като Германия и Китай за несправедливото им предимство, заричайки се да укрепи националната си икономика чрез политика, поставяща "Америка на първо място". Финансовият министър Стивън Мнучин подтикна финансовите министри от водещите индустриални и развити страни да обещаят в комюнике да избягват „всички форми на протекционизъм“. 

Изследването на ЕЦБ показва, че трайните отклонения в търговския баланс не са отражение на изкривяванията вътре в страната, както често се твърди, а са по-скоро резултат от временните шокове, които се превръщат в разминавания в конкурентноспособността.

Германия и Китай, например, са две страни с огромни излишъци по текущата сметка, породени от големи промени в политиката по либерализирането на търговията през последните три десетилетия.

Според експертите от ЕЦБ подобни политики могат да дадат на икономиката временно конкурентно предимство. Ако стъпим обаче на предположението, че останалите страни последват този тренд, част от печалбите могат да бъдат спестени, за да се смекчат колебанията в потреблението във времето, подобрявайки баланса по текущата сметка.

В случая на САЩ, които обмислят да въведат данък върху вноса, информацията на ЕЦБ показва, че около една четвърт от търговския дефицит на страната в навечерието на глобалната финансова криза може да се обясни с относително слабото участие в глобалната верига на стойността в сравнение с останалите страни в световен мащаб.

Въпреки че дефицитът на САЩ намалява значително оттогава насам, ЕЦБ сигнализира, че опитите за по-нататъшно изчистване на дисбалансите може бъде благоприятствано от премахването на протекционистките ограничения и насърчаването на иновациите и конкуренцията.  

Последни новини
Още от Новини