Globe Trade Center започва да плаща редовни дивиденти в Източна Европа

Нетната печалба на компанията през 2016 е 160 млн. евро

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Компанията за недвижими имоти, базирана в Полша - Globe Trade Centre (GTC), която разработва и управлява имоти в Източна Европа, решава да плаща редовно дивиденти, благодарение на по-добри от очакваното резултати от август 2016 насам, съобщава BusinessDay.

Изданието посочва, че южноафрикански инвеститори са пожелали компанията да изплаща дивиденти.

Компанията отчита висока нетна стойност на активите и ръст на печалбата през последните месеци. Сега тя се надява да привлече южноафрикански инвеститори, които искат да инвестират във валутно хеджиране.

Нетният доход на една акция на компанията се увеличава с 20% през миналата година, достигайки до 8,62 злоти ($ 2,18). Това показват финансовите й резултати, публикувани в понеделник. Дивидентите на компанията са обявени в злоти, но докладът с резултатите е в евро.

Нетната печалба на Globe Trade Centre през 2016 е 160 млн. евро, в сравнение с предишната година, когато печалбата е 44 млн. евро, което е ръст от 266%.

GTC е създадена в Полша през 1994 и става част от Варшавската фондова борса през 2004.

Освен в Полша извършва дейности и Унгария, Румъния, Хърватска, Сърбия и България.

Също така притежава земя в Унгария чрез дъщерно дружество.

През 2016 GTC увеличава приходите си, разширявайки базата от активи с 20% до 1,261 млрд. евро. Имущественото портфолио на компанията е на стойност 1,624 млрд. евро. До 31 декември компанията е завършила имоти в три от най-големите си пазари – Полша, Унгария и Румъния, които съставляват съответно 44%, 17%, 15% от общата балансова стойност на завършените имоти.

„GTC постигна солидни резултати през 2016 с няколко увеличаващи стойността придобивки и изпълнения на офис проекти, които допринесоха значително за нетната стойност на активите и нетния ръст на оперативните приходи“, заяви главният изпълнителен директор Томас Курцман.

„Очакваме силно представяне през следващите години, тъй като ще разширим портфолиото си и ще увеличим доходите от наеми чрез увеличаване на придобиванията и приключване на проекти за развитие“, допълни още той. 

Последни новини
Още от Новини