Фийон с нови обвинения – организирал среща с Путин за $50 хил.

Кандидатът на Републиканците е използвал връзките си като бивш премиер, за да срещне ливански милиардер с Путин

Фийон по време на митинг в Каен. (16.03.2017) Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Фийон по време на митинг в Каен. (16.03.2017) Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Кандидатът за президент във Франция от партията на „Републиканците“ Франсоа Фийон, използвайки предишния си опит и позиция като премиер на страната, е организирал среща между ливански милиардер от една страна и руският президент Владимир Путин и ген. директор на Total Патрик Пуяне от друга. За това съобщава френският ежедневник Le Canard enchaîné.

По информация на изданието двете срещи са се състояли в Санкт Петербург по време на течащия тогава (през юни 2015) Петербургски международен икономически форум.

Според вестника принадлежащата на Фийон консултантска компания 2 °F Conseil е сключила в началото на 2015 контракт с гиганта в областта на нефтопреносната инфраструктура Future Pipe Industries, ръководена от ливанския милиардер Фуад Махзуми. По силата на този договор Фийон, в качеството си на бивш премиер, е трябвало да организира срещи между милиардера и държавни и корпоративни ръководители.

В частност, пише изданието, за $50 хил. Фийон е помогнал да се организира среща между Махзуми и Владимир Путин на форума в Санкт Петербург.

Франсоа Фийон, който на текущите президентски избори е кандидат на партията на „Републиканците“ заемаше премиерския пост във Франция в периода между 2007 и 2012.

Последни новини
Още от Новини