Доналд Туск пристига в България

Председателят на Европейския съвет Туск подкрепя инициативи на Румен Радев

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България в началото на април 2017, съобщават от президентството. Туск ще се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС.

Доналд Туск изрази пред Румен Радев подкрепата си за изпратеното от българския държавен глава писмо, в което призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.

Кохезионната политика ще бъде включена в текста на Римската декларация на Европейския съвет
 
Държавният глава Румен Радев е провел телефонен разговор с председателя на ЕС Туск относно кохезионната политика, която предстои да бъде включена в Римската декларация. Декларацията ще бъде приета от държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на 25.03.2017.

Разговорът се е провел по инициатива на българския президент.

В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10.03.2017, която се проведе в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на Европейския съюз чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията.

Доналд Туск е изразил пред Румен Радев подкрепата си за изпратеното от българския държавен глава писмо, в което призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.

"Президентът Радев запозна Доналд Туск с подготовката на страната ни за провеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Република Турция, поради намесата в изборния процес и вътрешните работи на страната ни", се казва в прессъобщението. "Обсъден беше и случаят с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008. Държавният глава изрази категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС".

Последни новини
Още от Новини