Централната банка на Англия с поука от оставката на Шарлот Хог

Карни заяви, че АЦБ си е взела урок от казуса с оставката на висш член в управлението на банката

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Централната банка на Англия си научи урока от внезапната оставка на бившия зам.-гуверньор на финансовата институция Шарлот Хог заради липсата на деклариране на конфликт на интереси. Това заяви гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни, предаде Bloomberg.

“За тези, които се питат дали си взехме урок – да направихме го“, коментира Карни по време на панелна дискусия в Лондон. „Бяхме категорични и преди, че трябва да има последствия както за нея, така и за банката“, посочи той.

Хог подаде оставка този месец след едва няколко седмици на поста зам.-гуверньор, след като по време на изслушването си пред депутати заяви, че не е декларирала пред АЦБ, че нейният брат работи за Barclays Plc. Карни отбеляза също, че банката не е искала нейната оставка, допълвайки, че това решение е изцяло на Хог, след като парламентарната комисия по финанси обяви, че бившият зам.-гуверньор не отговоря на най-високите стандарти.

Карни коментира още, че Английската централна банка е направила повече от минимума, който би се очаквал от търговска банка при подобни условия.

Централната банка промени средствата за комуникация и започна вътрешно разследване на инцидента, чийто резултат ще бъде обявен публично.

Отговорът на АЦБ беше пропорционален и банката не иска да позволи настоящите събития да внесат притеснение сред висшите мениджъри, да компрометира правилата или направи по-трудно намирането на кандидати за високопоставени длъжности“, посочи Карни.

Последни новини
Още от Новини