Червената звезда на Heineken може да бъде забранена в Унгария

Причината – законови промени, забраняващи използването на тоталитарни символи за търговски цели

Каси с Heineken в склад в унгарския град Сопрон. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Каси с Heineken в склад в унгарския град Сопрон. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Емблематичното лого на холандската бира Heineken – червената звезда, може да бъде забранено в Унгария заради новите законови промени в страната, категорично забраняващи използването на „тоталитарни символи“ за търговски цели. Tова става 28 години след като централноевропейската страна отхвърли комунизма, пише Financial Times.

Предложенията, които бяха представени от министри от кабинета на Виктор Орбан пред парламента вчера (20 март), предвиждат забрана за публичното използване и показване на символи като нацистката свастика и комунистическата червена звезда в „интерес на обществения ред и морал“. Предвидените наказания са доста солени, като глобите могат да достигнат до 2 млрд. форинта ($6,9 млн.), като нарушителите също така би ги грозяла и ефективна присъда до 2 години.

Предложенията се вписват в палитрата от неортодоксални политики на унгарския премиер Виктор Орбан, чийто приоритет е „икономическият патриотизъм“, коментира FT. От действията на Орбан често са си патили големи международни компании, които са били засегнати от редица дискриминационни регулаторни промени и специални такси, чиято цел е да засилят ролята на унгарските компании в частния сектор.

Всичко това идва от съдебната победа на едно от подразделенията на Heineken в Трансилвания, намираща се в съседна Румъния, където живее значително унгарско малцинство. Местен съд в румънската провинция реши да уважи иска на Heineken, която съдеше местен пивовар, поради факта, че марката на произвеждането от него пиво Csiki имитира бранда Ciuc, собственост на холандския концерн.

Това предизвика широко недоволство сред местните унгарци, като се появиха редица призиви за бойкот на Heineken. Местната пивоварна пък бе посетена и от Янош Лазар, висш министър в кабинета на Орбан и един от вносителите на текущите законодателни промени.

Самото лого на Heineken датира от 1880, като бива оцветено в червено през 1930, още преди СССР да разшири влиянието си и да наложи комунизма в Източна Европа, в това число и в Унгария.

 

Последни новини
Още от Новини