Близо половината от заявленията за гласуване в чужбина са от Турция

Секциите в южната ни съседка са 35, като ще бъдат разположени в 17 града

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

45 071 български граждани успешно са подали заявления за гласуване в чужбина. По традиция най-много заявления са подадени от Турция – 19 081. След тези в южната ни съседка, най-активни са българските граждани във Великобритания с 5 259 заявления, следвани от тези в Испания – около 3 хил., САЩ – 2799 и Германия – 2 756.

Данните бяха изнесени от Елена Шекерлетова, постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работната група в МВнР, ангажирана с организацията на предстоящите парламентарни избори в чужбина.

Централната избирателна комисия е взела решение в някои от българските посолства и консулства да бъдат разкрити повече от една секции. В британската столица Лондон ще има 4 изборни секции, а по 3 такива ще предоставят възможност за глас на сънародниците ни в Берлин, Мюнхен, Париж и Мадрид. По 2 секции ще има във Франкфурт, Хага, Брюксел, Милано и Валенсия.

В Турция секциите са общо 35 на брой, като ще бъдат разположени в 17 града.

Заради повишения във връзка с продължаващите военни действия риск изборни секции няма да се разкриват в Афганистан, Либия, Ирак и Сирия. Поради малкия брой на българската диаспора и недостатъчното подадени заявления правото си на вот няма да могат да упражнят сънародниците ни в Северна Корея, Пакистан, Етиопия, Индонезия и Монголия.

Последни новини
Още от Новини