Анкара готова да гарантира реда около изборните секции за българския вот

Секциите в Турция ще са 35 на брой в 17 града в страната

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Турските власти са заявили готовност да гарантират сигурността и порядъка около изборните секции за предстоящите избори за български парламент на 26 март. Това заяви по време на брифинг пред представители на медиите, проведен днес, Елена Шекерлетова, постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работната група в МВнР, ангажирана с организацията на предстоящите парламентарни избори в чужбина във връзка с гласуването в Турция.

„Уверенията, които имаме, са от дипломатическите и консулските представителства в Турция, които от самото начало на подготовката на изборите са в контакт с местните власти. От турска страна е заявена готовност за осигуряване на порядъка и обществения ред около изборните секции“, бяха точните думи на Шекерлетова.

Представителят на МВнР коментира и започналата тази сутрин блокада на ГКПП „Капитан Андреево“ от страна на коалицията „Обединени патриоти“. „Не бих могла да взема отношение, доколкото това е извън компетентностите на работната група“. „В Турция, както и във всички останали държави, ходът на подготовката на изборите от наша гледна точка върви нормално“, заяви тя, добавяйки, че секциите в южната ни съседка ще са 35 на брой, като ще са разположени в 17 града.

Политическата реторика против секциите в Турция е нормално явление в предизборната кампания у нас, поне що се отнася до националистическите фракции като „Обединените патриоти“ например. В последните дни с призиви за подобна мярка излязоха обаче и от „Реформаторския блок“ в лицето на официалния говорител на партията и бивш здравен министър в кабинета Борисов2 Петър Москов.

Последни новини
Още от Новини