1% отстъпка от данъка на фирмите, подали декларация до 31 март

Близо 80% от подадените от фирмите формуляри са по електронен път

Централата на НАП в София. Снимка: Wikipedia Централата на НАП в София. Снимка: Wikipedia

Фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка важи само ако данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017. С декларацията се подава и годишният отчет за дейността. Това съобщава пресотдела на Националната агенция по приходите на официалната интернет страница на институцията.

До момента в цялата страна са приети 248 хил. корпоративни декларации, като 195 хил. от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис. На хартия, в офисите на НАП и чрез пощенските станции, досега, са подадени 53 хил. формуляра.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративен данък е 31 март. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък след приспадането на направените авансови вноски. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Последни новини
Още от Новини