Нов акцент върху намесата на Русия в американските избори

Експерти са загрижени за това, че Русия може да се намеси в политиката и на други държави

Тръмп по време на среща в Белия дом по въпросите на здравеопазването (13.03.2017). Снимка: Michael Reynolds/Pool via Bloomberg Тръмп по време на среща в Белия дом по въпросите на здравеопазването (13.03.2017). Снимка: Michael Reynolds/Pool via Bloomberg

Членове на Комисията по разузнаването ще изискат от директора на ФБР Джеймс Комей да предостави детайли по всички действащи разследвания, свързани с президента Доналд Тръмп и сътрудничеството му с Русия по време и след президентската кампания.

В понеделник Комей ще направи публично изявление по въпроса с намесата на Русия в американските избори за президент, както и във връзка с интернет конспирациите, в които са въвлечени Тръмп и неговите приближени. Това изявление ще бъде първото след встъпването в длъжност на новия президент.

Докато ФБР и други разузнавателни агенции установяват, че Русия вече е проникнала в електронните пощи на Демократическата партия и ги е разкрила в опит да помогне на Тръмп, членове на разузнавателнaта комисия искат повече информация от Комей.

“Помагали ли са американците на руснаците по някакъв начин? Имало ли е някаква форма на споразумение? И какво можем да направим, за да защитим не само себе си в бъдеще, но и нашите съюзници, които в момента са изправени пред същата агресивна атака от страна на Русия“, пита Адам Шиф от Комисията по разузнаването.

Законодателите също ще окажат натиск върху Комей заради необоснованото твърдение на Тръмп в постове в Twitter, че бившият президент Барак Обама е “подслушвал“ Тръмп Тауър в Ню Йорк преди началото на изборите през ноември.

Тръмп каза наскоро, че е имал предвид “наблюдение“, а не “подслушване“, като неговите съветници потвърждават промяната в изказването. Според американски служител, пожелал анонимност, Комей е призовал Министерството на правосъдието да отрече публично първоначалното твърдение, но без успех.

Комей не е свидетелствал публично откакто Тръмп встъпва в длъжност на 20-и януари. Много от демократите продължават да бъдат смутени от публичните му разкрития в края на октомври, касаещи разследването на ФБР за използването на частен имейл сървър от партията на Хилари Клинтън с идеята, че това ще струва изборите на бившия секретар на страната.

От изборите досега законодатели и експерти по външната сигурност изразяват загриженост относно това, че моделът на намеса на Русия, включително избирателното изтичане на информация, може да бъде приложен и в други държави, включително и във Франция, където първият тур на президентските избори ще бъде проведен на 23-и април. Публичното внимание и това на Конгреса бе насочено към възможните връзки между Тръмп и Русия.

Последни новини
Още от Новини