Милиардерът филантроп Дейвид Рокфелер почина на 101-годишна възраст

Най-малкият от общо шестте деца на Джон Рокфелер-младши беше един от основните радетели на капитализма в света

Милиардерът Дейвид Рокфелер, представител на една от най-известните филантропски фамилии в света, почина в понеделник на 101-годишна възраст.

Рокфелер е починал в съня си в нюйоркското предградие Покантико Хилс, съобщи говорителят му Фрейзър Ситъл.

Дейвид Рокфелер е най-малкият от общо шестте деца на Джон Рокфелер-младши и внук на съоснователя на Standard Oil Джон Д. Рокфелер.

За да отбележи 100-ния си рожден ден през 2015, Рокфелер дари на държавата 1000 дка земя в непосредствена близост до национален парк в щата Мейн.

За разлика от другите си братя, Джон Д. III и Лоранс, които избягваха светлината на прожекторите, Дейвид говори открито за бизнес и бе един от най-големите радетели на свободния капитализъм.

"Американският капитализъм донесе повече ползи за повече хора, отколкото всяка друга система във всяка част на света по всяко време в историята", казваше той. "Проблемът е да се види, че системата се управлява възможно най-ефикасно".

Рокфелер завършва Харвард през 1936 и получава докторска степен по икономика от Университета в Чикаго през 1940. Той е служил в армията по време на Втората световна война, а след това започва изкачването си към редиците на управлението на Chase Bank. Тази банка се слива с The Manhattan Company през 1955.

Той е избран за президент на Chase Manhattan през 1961 и председател и главен изпълнителен директор осем години по-късно. Оттегля се през 1981 на 65 години след 35-годишна кариера.

Последни новини
Още от Новини