Мей ще задейства член 50 от Договора за ЕС на 29 март

Датата е потвърдена от говорителя на премиера на Великобритания

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В сряда, 29 март, британският премиер Тереза Мей ще задейства Член 50 от Договора за ЕС. Това потвърди говорител на министър-председателя на Великобритания, цитиран от The Guardian.

Постоянният представител на Великобритания в Европейския съюз – сър Тим Бароу, е уведомил съюза в понеделник сутринта, че би трябвало да се очаква писмо на тази дата, предаде Investor.bg

Мей възнамерява да посети Северна Ирландия и Шотландия, преди да бъде изпратено официалното уведомително писмо, заявиха от Даунинг Стрийт.

Държавни източници неведнъж са заявявали, че Мей ще предприеме действия за започване на процеса около Brexit “до края на март“.

Очакваше се, че този ход ще бъде предприет още през миналата седмица, но Лондон изчака във връзка с изявлението на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която обяви желанието за провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия. Това доведе до спекулациите, че Мей не иска да оставя впечатление, че не се интересува от бъдещето на Обединеното кралство.

Министърът по Brexit Дейвид Дейвис потвърди, че Член 50 ще бъде задействан следващата седмица, наричайки процеса „най-важните преговори за тази страна от поколение“.

„Правителството е наясно по отношение на целите си: сделка, която работи за всяка страна и всеки регион в Обединеното кралство и за цяла Европа – ново, позитивно партньорство между Обединеното кралство и нашите приятели и съюзници в Европейския съюз“, каза Дейвис.

Говорителят на министър-председателя каза, че Бароу е провел разговор с кабинета на председателя на Европейския съвет Доналд Туск по-рано тази сутрин, за да уведоми ЕС за датата.

„Ще има писмо, ще уведомим председателя Туск писмено, като министър-председателят потвърди, че ще направи изявление и пред парламента“, каза той. „Повече информация ще бъде предоставяна своевременно“, обявиха от британския кабинет.

Последни новини
Още от Новини