Гърция пред нова криза

Финансовите министри от еврозоната обсъждат днес споразумението по дълга

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Гърция е на път да пропусне още един краен срок за отключване на спасителни финансови средства, рискувайки по този начин да се повтори драмата от 2015, когато най-задлъжнялата европейска страна беше в икономически колапс, пише Bloomberg.

Финансови министри от еврозоната се срещат днес, 20 март, в Брюксел и ще повторят, че правителството на Алексис Ципрас трябва да се съобрази с условията за спешни заеми, които запазиха стабилността на страната от 2010 насам.

Въпреки че Ципрас обеща дългоочакваният доклад за последните спасителни финансови средства да бъде готов до днес, европейска служба съобщи миналата седмица, че за момента дори през април постигането на споразумение изглежда с малък шанс за успех.

Двете страни все още имат разногласия по отношение на реформите, изисквани от кредиторите в гръцкия енергиен пазар, а правителството в Атина се противопоставя на призивите за допълнителни пенсионни съкращения.

Разходи за пенсии като процент от БВП. Източник: Bloomberg Terminal

Докато дискусиите за преразглеждане на трудовия пазар все още продължават, представител на финансовото министерство изпрати имейл до журналисти в петък, в който казва, че проблемът не може да бъде разрешен чрез разговори с технократи.

„Възстановяването на Гърция бе забавено още веднъж от политиката“, каза Николас Економидес, професор по икономика в Stern School към Нюйоркския университет. “Ципрас все по някое време ще се събуди, въпросът е кога“, допълни професорът.  

Последни новини
Още от Новини