Глина от астероиди ще пази космонавти от радиация

Физици от Флорида ще правят композитен материал от глина за скафандри и корабни обшивки

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Физици от университета на Флорида предложиха нов метод с глина от астероиди за защита на астронавти от радиацията в далечния космос, съобщава Лента. Главната опасност за намиращия се в земната агнитосфера човек са космическите лъчи и изхвърляните от Слънцето потоци частици с електрически заряд, най-вече протони, които стимулират развитието на ракови болести и генните мутации.

Съдържащата се в астероиди глина има голямо количество водород, твърдят учените. Поради тази причина тя би осигурила с около 10% по-голяма защита на пилотирани кораби от потоците протони и космическите лъчи.

Учените предлагат въз основа на подобна глина да бъде създаден композитен материал. Предполага се, че той ще може да се използва за обшивка на космически кораби или като съставна част на скафандри.

За добива на глина на астероиди учените предлагат да се ползват роботи, но не разкриват механизмите за организиране на подобна мисия. Според тях използването на материали от небесни тела ще позволи да се икономисат средства за големи изследователски инициативи, свързани с опознаването на далечния космос.

Последни новини
Още от Новини