Brexit обезкърви болниците във Великобритания

6500 медици от ЕС напуснали Великобритания през 2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

През 2016 оставки във Великобритания са подали 2700 европейски медицински сестри, а общо 6500 служители, граждани на ЕС, са напуснали системата на здравеопазването в Обединеното кралство. Това сочат статистическите данни от Мъгливия Албион, цитирани от кореспондент на БНР в Лондон.

Отливът дава повод на критиците на британския премиер Тереза Мей да я предупредят, че задълбочава кризата в здравеопазването. Това се дължи на отказа й да даде гаранции за правата на гражданите от Евросъюза.

Вследствие на тревожните данни се появиха призиви за реализиране на схема "здравен паспорт". С нея 59 000 работници в здравеопазването от ЕС получават сигурност. Към правителството се отправя искане незабавно да възстанови прекратените миналата година стипендии за медицински сестри.

Рязък спад на новопостъпили медицински сестри от Европейския съюз се отчита в Кралския колеж за медицинско обслужване. Тенденцията се определя като тревожна. Вакантни са 24 000 позиции за медицински сестри, санитарки и болногледачи. От колежа смятат, че политиката на правителството крие риск секторът да бъде лишен от квалифициран персонал от чужбина. Те предупреждават, че моментът за здравеопазването е много труден.

Не може да има твърд Brexit и силно здравеопазване, категоричен е Норман Ламб от Либералдемократическата партия. По думите му правителството на консерваторите напълно игнорира хората, които спасяват животи.

Последни новини
Още от Новини