Тръмп препотвърди подкрепата си за НАТО пред Меркел

Ръководителят на Белия дом също така за пореден път призова държавите от НАТО да заплащат изискуемото за отбрана

Тръмп и Мекел в Овалния офис на Белия дом по време на срещата си на 17 март. Снимка: Pat Benic/Pool via Bloomberg Тръмп и Мекел в Овалния офис на Белия дом по време на срещата си на 17 март. Снимка: Pat Benic/Pool via Bloomberg

Американският президент Доналд Тръп препотвърди подкрепата си за НАТО, което критикуваше остро преди встъпването си в длъжност. Изказването си главата на Белия дом направи по време на историческата си първа среща с германския канцлер Ангела Меркел, предават американските и световни агенции.

„Искам да благодаря на канцлера за положените от нея усилия в подкрепата за НАТО и за усилията, които алиансът полага в Афганистан. Аз още веднъж потвърдих пред канцлера Меркел своята решителна подкрепа за НАТО, както и необходимостта нашите съюзници в алианса да заплащат своя справедлив дял (за отбрана – бел.ред.)“, бяха точните думи на Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Американският президент нееднократно повтори мантрата си, че съюзниците на САЩ трябва да плащат това, което са длъжни. На думите му Меркел отговори с това, че именно повишаване на военните разходи би трябвало да е целта на членовете на алианса.

Доналд Тръмп също така заяви, че САЩ и Германия имат една основна обединяваща цел - „стремлението към безопасност, прогрес и мир“, като подчерта, че двете страни притежават много „общи ценности“, които ги обединяват.

Към настоящия момент разходите за отбрана на САЩ значително превишават сумарно разходите на всички останали 27 държави-членки на НАТО. По-рано генералният секретар на алианса Йенс Столенберг съобщи, че през 2016 европейските страни, членуващи във военния съюз, са увеличили разходите си за отбрана с 3,8% или с $10 млрд. Също така от думите на Столенберг се разбра, че едва пет държави са достигнали необходимото ниво в разходите си за отбрана, а две от балтийските страни (Литва и Латвия) са почти на границата, като след тях следва Румъния. По данни на МВФ обаче, едва четири страни от Северноатлантическия алианс са достигнали изискуемият процент от БВП, който да отива за отбрана – 2% (САЩ, Великобритания, Гърция и Естония).

Последни новини
Още от Новини