САЩ искат защита за изкопаемите горива, за да останат в Парижкото споразумение

Страната ще настоява за насърчаване и на технологии, намаляващи емисиите на въглищни инсталации, а не само за зелената енергия

Въглищен насип до Томпсънс, Тексас. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Въглищен насип до Томпсънс, Тексас. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

САЩ няма да останат в Парижкото споразумение за опазването на климата, ако няма защита за изкопаемите горива и въглищната индустрия, съобщава в-к Politico, цитиран от Investor.bg

Споразумението, предвиждащо значително намаление на вредните за атмосферата емисии, беше подписано в края на 2015. То влезе в сила именно с подписа на тогавашния президент на САЩ Барак Обама през ноември 2016.

Заявките на сегашния президент Доналд Тръмп в неговата предизборна кампания обаче бяха, че тази позиция ще бъде преосмислена.

По време на серия от разговори между съветници на американския президент с европейски институции от Белия дом настояват споразумението да насърчи и комерсиализира технологиите, които могат да намалят емисиите от изгарянето на изкопаемите енергийни източници, пише още изданието.

Това обаче може да не бъде прието добре от екологични организации, които от години настояват да не се харчат милиарди долари за намаляването на емисиите от въглищни инсталации, а тези пари да бъдат инвестирани в вятърни и соларни централи.

Компромис в това отношение обаче ще ограничи огромната диспропорция, която ще се получи, ако САЩ напуснат COP 21. Страната е вторият по големина замърсител в световен мащаб.

Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович имаше редица срещи с представители на бизнеса в САЩ по време на своето посещение отвъд Океана в началото на месеца. Той призна пред журналисти след завръщането си, че САЩ търсят начин да привлекат бизнеса към споразумението. Според него страната ще се съсредоточи към разработването на технологии за улавяне и съхраняване на емисии, както и за повторното им използване.

Последни новини
Още от Новини