Радев може да се срещне с Тръмп през май

Владимир Путин пък държавният ни глава очаква през март 2018

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Българският президент Румен Радев може да се срещне с американския държавен глава Доналд Тръмп през май. Това обяви самият Радев в интервю за БНТ, излъчено вчера. От думите на Радев също така се разбира, че среща с друг световен лидер – президентът на Руската федерация Владимир Путин, може да бъде осъществена догодина, или по-точно по време на честванията на 140-годишнината от Освобождението на България през месец март.

Отговаряйки на въпрос с кого измежду Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се срещне първо, Радев отговори, че „не българския президент определя графика на световните лидери“. „Очаквам през май може би среща с Тръмп на срещата на върха на НАТО, а с Путин да сме патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението", бяха точните думи на държавния глава.

Радев взе отношение и по друг важен въпрос от външнополитическо естество – западните санкции срещу Русия. Според него въведение рестрикции „повече вредят като разединяване на Европа“, като също така призова всички държавни институции - президент, правителството, както и бъдещото Народното събрание да се обединят в една единна позиция по въпроса. "Трябва да следваме нашия интерес, за да не загубим нашата собствена преценка. Никой няма право на монопол върху истината - нито Западът, нито Русия", заяви Радев.

Последни новини
Още от Новини