Пекин и Рияд с договорка за постоянно увеличаване на доставките на петрол за Китай

Китай и Саудитска Арабия също така изразяват воля да се борят с международния тероризъм с всички възможни методи

Нефтодобивна фабрика в Рас ал-Каир, Саудиткса Арабия. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Нефтодобивна фабрика в Рас ал-Каир, Саудиткса Арабия. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Властите на Китайската народна република и тези на Саудитска Арабия са постигнали договорка за постоянно увеличаване на обемите на доставките на петрол в азиатската държава в близките години. Това се разбира от съвместно заявление, публикувано след визитата на саудитския крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд в Пекин, предава ТАСС.

„Двете страни се задължават да способстват за повишаване на нивата на двустранно взаимодействие. Това се отнася и към постоянно увеличение на доставките на петрол на китайските пазари“, се отбелязва в документа.

Пекин и Рияд са се обединили и в усилията си за укрепване на принципите на двустранната търговия, като също така са изразили категорична решимост да се борят с международния тероризъм „с всички възможни методи“. Лидерите на двете страни са подчертали нуждата от съблюдаване на резолюцията на ООН за Сирия. Като базисна цел е изведена нуждата от нормализация на обстановката в близкоизточната страна, ликвидирането на терористичната групировка ИДИЛ и възстановяване на мира в Либия.

Последни новини
Още от Новини