Гърция и кредиторите й не успяха да стигнат до споразумение

Консенсус не е постигнат по въпросите за енергетиката, социалното осигуряване и трудовата реформа

Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция и международните й кредитори не успяха да постигнат съгласие по три базисни теми – социалното осигуряване, трудовата реформа и енергетиката в поставения по-рано срок до 20 март, когато ще има заседание на Еврогрупата. Това съобщи пред журналисти на шестчасова пресконференция снощи (17 март) представител на кабинета на Алексис Ципрас, предават гръцките и световни медии.

Официална Атина се надяваше всички спорни въпроси да бъдат решени до 20 март, като така страната да получи втора положителна оценка в хода на програмата за реформи. Без такава оценка Гърция няма да може да получи жизненоважните кредити, необходими за обслужване на държавния дълг.

Третата помощна програма предвижда на южната ни съседка да бъдат предоставена сума до €86 млрд. при условие, че правителството на социалиста Ципрас проведе радикална реформа в социалния и икономически сектор в страната.

Според правителствения представител за решаването на тези „висящи“ въпроси е необходима политическа воля. „В хода на телеконференцията с ръководителя на групата от кредитори бяха решени няколко въпроса. Но също така останаха нерешени още няколко, които на този етап не могат да бъдат закрити. Към настоящия момент са известни позициите на всички страни. Никой не изненада никого. Нужни са ни политически дебати, ще видим както ще стане по време на заседанието на Еврогрупата“, каза правителственият чиновник.

Въпросите, по които е постигнат консенсус между Атина и кредиторите й са следните – суперфондът за управление на държавно имущество, приватизацията и извънсъдебното регулиране на задълженията.

По един от базисните пунктове – енергетиката, обаче не е бил осъществен прогрес. Кредиторите желаят реформи на енегийния пазар, неговата либерализация и приватизация на държавното енергийно предприятие.

Въпреки неуспеха на преговорите, Гърция не е изправена пред непосредствена заплаха заради неналичието на свежи пари от външни заеми. Такива няма да са нужни на южната ни съседка до юли, когато тя ще се нуждае от близо €7 млрд., за да обслужи държавния си дълг.


 

Последни новини
Още от Новини