Гърците са изтеглили €4 млрд. от банките от началото на 2017

Ако изтичането на средства продължи, банковият сектор ще има нужда от увеличение на ликвидната подкрепа от централната банка

Матрица за печатена на копюри с номинал €10 в музея на Deutsche Bank. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Матрица за печатена на копюри с номинал €10 в музея на Deutsche Bank. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Гърците са изтеглили около €4 млрд. евро от своите сметки в банките от началото на 2017 година, пише гръцкото издание Kathimerini, цитирано от Investor.bg.

Данните показват, че в края на 2016 година сумата по депозитите на домакинствата, бизнеса и държавния сектор е в размер на 132 млрд.Към средата на март тя вече е €128 млрд.

Новата вълна на теглене от банките се свързва най-вече с липсата на споразумение по втория преглед на спасителната програма за страната, допълва изданието. Гръцки медии съобщават, че Атина и кредиторите все още не успяват да изгладят своите спорове в три ключови области - социалната сфера, пазара на труда и енергетиката.

Опасенията, че патовата ситуация в преговорите отново ще доведе гръцката икономика до колапс, карат хората да теглят парите си от банките. Това става в момент, когато гърците лека-полека връщаха доверието си в банковата система.

Банкови анализатори коментират, че сега почти всички средства, които бяха върнати в банките през 2016, отново се изтеглят. Банковият сектор в Гърция все още е под строг контрол и гърците имат право на ограничен достъп до депозитите си. Това обаче не се отнася до „новопривлечени средства", тоест внесени в системата след банковата ваканция от 2015. Така че гърците лесно могат да ги изтеглят отново.

Ако изтичането на средства продължи, банките в Гърция ще имат нужда от увеличение на ликвидната подкрепа, която оказва централната банка за сектора, допълват още анализатори.

Размерът на депозитите в гръцките банки започна да расте през май 2016 година. До края на миналата година сумите растяха ритмично. През миналата година домакинствата и бизнеса внесоха €4,2 млрд. в банките, а държавният сектор - €1,4 млрд.

Последни новини
Още от Новини