Фед разхлаби правилата за сливания в банковия сектор

Обединението на банки с общи активи под 100 млрд. долара няма да подлежи на обстойна проверка на регулатора

Джанет Йелън по време на пресконференция във Вашингтон (15.03.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън по време на пресконференция във Вашингтон (15.03.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв улесни сливанията между големите кредитори, като увеличи четворно прага за общ размер активи, изискващ обстойна проверка от регулатор, пише Investor.bg

Сливане, чрез което се създава банка с общи активи на стойност по-малко от 100 млрд. долара не представлява заплаха за финансовата система, оповести Фед в свое изявление. От 2012 г. насам този праг беше 25 млрд. долара.

Банките, резултат от сливания, които притежават по-малко от 100 млрд долара активи в общия случай не са институции, които създават систематичен риск, казаха от институцията.

Длъжностни лица от сектора приветстваха промяната, тъй като тя ще ускори процеса на одобрение на банковите сливания.

Регулаторите анонсираха промяната, като одобриха намерението на People’s United Financial да придобие Suffolk Bancorp. Заедно двата кредитора имат консолидирани активи на стойност около 43 млрд. долара.

Адвокати, регулиращи банковия сектор, и финансови експерти твърдят, че твърде строгата регулация в сектора от 2008 г. насам пречи на сливанията и придобиванията в сектора. Според Закона Дод-Франк, приет с цел да се предотврати нова криза, Фед трябва да провери каква е вероятността банково сливане да доведе до риск за финансовата система.

Одобрението на дадено банково сливане може да отнеме от шест месеца до една година в зависимост от мащаба и сложността.

В някои случаи процесът може да отнеме и повече време, например такова бе придобиването на Hudson City Bancorp от M&T Bank, което отне повече от три години. То остана в историята на САЩ, като най-голямото забавяне на банково сливане на стойност по-голяма от 1 млрд.долара.

Сливането на People’s United Financial и Suffolk Bancorp, което първоначално бе съобщено през юни 2016 година, е второто сливане, което получи зелена светлина от регулаторите през 2017. Yadkin Financial, намираща се в Северна Каролина, бе другата компания за тази календарна година, която получи разрешение да сключи сделка по придобиване. Компанията, с която се сля е F.N.B Corp.

В годините на кризата няколко сделки бяха отхвърлени от регулаторите. Пример за това е офертата, която New York Community Bancorp отправи към Astoria Financial, и предложението на Investors Bancorp да придобие The Bank of Princeton.

Последни новини
Още от Новини