Alibaba влиза в бизнеса с мобилни игри

Това е нова и перспективна ниша за компанията, но в сектора съществува засилен държавен контрол

Собственика на Alibaba Джак Ма по време на световния икономически форум в Давос (18.01.2017). Снимка:Jason Alden/Bloomberg Собственика на Alibaba Джак Ма по време на световния икономически форум в Давос (18.01.2017). Снимка:Jason Alden/Bloomberg

Китайският гигант Alibaba завзема нови ниши в технологичната индустрия, като ще инвестира 1 млрд. юана ($145 млн.) в дистрибуция на мобилни игри, което досега бе непозната територия за компанията на Джак Ма.

Базираната в Ханджоу компания ще използва тези средства за съвместна работа с компании-производителки на мобилни игри, като целта е китайският сектор с такива игри да бъде изнесен на международната сцена.

В Китай съществуват известни пречки пред бизнеса с мобилни игри, дължащи се на строгите държавни регулации. Така например преди играта да бъде пусната за сваляне, тя трябва да получи одобрение от правителствените цензори.

Медийният сектор и информацията като цяло продължават да са обект на сериозни регулации от страна на държавата. Немалко са случаите на блокиране на определени новинарски сайтове и социални мрежи от страна на властите в Пекин.

Инвестицията на Alibaba е опит да намали тази пропаст, а последният ход на компанията показва желанието ѝ да диверсифицира бизнеса си отвъд електронната търговия. В момента тя прави всичко – от филми до операции, свързани с мобилните разплащания.

Същевременно китайският конгломерат планира да използва големите обеми от данни, с които разполага, за да прави по-добри препоръки до потребителите за това кои игри да свалят. Alibaba се опитва да се наложи повече на развиващи се пазари като Индия и Индонезия, където милиони потребители са онлайн.

Последни новини
Още от Новини