Турция няма да се намесва в изборния процес на България

Служебният премиер е разбран погрешно относно изказването му за излъчване на еврокомисар

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството е предприело мерки срещу опитите на Турция да се намесва в изборния процес на България. Това обяви служебният министър-председател Огнян Герджиков малко преди церемонията по повод 10 години от създаването на административните съдилища в България, която се провежда в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предаде Investor.bg

„Има някакви опити, които на нас не ни харесват, но те се изчистват, мерки са взети“, добави той, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди седмица министърът на труда и социалните грижи на Турция Мехмет Мюеззиноглу призова за масова подкрепа на обединение ДОСТ. Това се случи по време на среща с представители на организациите на българските изселници в Истанбул. Имаше и коментари на турските власти относно броя на избирателните секции в югоизточната ни съседка, а преди дни Централната избирателна комисия (ЦИК) спря клип на ДОСТ по сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ) заради участието на турския посланик Сюлейман Гьокче.  

Междувременно тази сутрин от правителствената информационна служба съобщиха, че министър-председателят е бил разбран погрешно относно вчерашното му изказване кога би излъчил еврокомисар. Герджиков не е поставил срок от 10 дни след изборите, а напомнил, че вотът е след 10 дни. Той е казал, че ще излъчи еврокомисар „своевременно“.

„С президента Радев стигнахме до следното споразумение – че ако след изборите, след 10 дни, България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар и аз поемам отговорността за това“, пише в стенограмата от изявлението на премиера по време на публична дискусия „Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС”.

По темата телевизия Bulgaria ON AIR потърси мнението на бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси. По думите й в момента  липсата на български еврокомисар „направо кънти“. Според нея правителството на Бойко Борисов е трябвало да излъчи представителя на страната ни в Европейската комисия и след това да подаде оставка.

„Аз не желая и не търся такъв тип професионална реализация в този момент. С мен не са водени официални разговори за еврокомисар“, категорична е Гергана Паси относно спекулациите, че тя може да заеме поста.

Според нея никой в Европа не се интересува от това, че у нас има служебно правителство и предстоят избори. Пред камерата на телевизията тя сподели още, че България е готова за председателството на ЕС пред 2018. 

Последни новини
Още от Новини