Инвестиция от $100 хил. вече подсигурява украинско гражданство

Улеснено е даването на гражданство на високоспециализирани служители и научни работници

Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Украинско гражданство вече може да бъде получено при инвестиция в икономиката на страната в размер на $100 хил. Това се разбира от заповед на Министерския съвет на Украйна относно имигрантските квоти, цитирана от ТАСС.

Съгласно документа през настоящата 2017 в страната могат да имигрират 2,2 хил. души. В главната си част се очаква те да бъдат съпруги или съпрузи на украински граждани, техните деца или близки родственици. Други 558 души имат право да възстановят украинското си гражданство, ако проявят желание.

Специални условия се създават за научни и културни деятели, „чиято имиграция отговаря на интересите на Украйна“, т.е те могат да получат паспорт без да имат украинско потекло или да са в родствени връзки с граждани на източноевропейската страна. По този параграф ще се третират и лицата, „осъществили инвестиции в икономиката на страната в размер $100 хил“, като за тези две категории няма ограничения в квотите. Такива няма да има и за висококвалифицираните специалисти и работници, които, според документа, са „остра потребност за икономиката на Украйна“.

По данни на властите в Киев през изминалата 2016 украинско гражданство са получили 17 хил. души

Последни новини
Още от Новини