Швейцария остави паричната си политика без промяна

Страната е напът да запише първи годишен ръст на инфлацията от 2011

Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Централната банка на Швейцария запази своята депозитна лихва на историческо ниско ниво и потвърди опасенията за нуждата от намеса на пазара в опит да подкрепи швейцарския франк, съобщи Bloomberg.

В опит да ограничи поскъпването на валутата президентът на Швейцарската централна банка Томас Джордан и неговият екип запазиха депозитната лихва на отрицателна стойност от минус 0,75% в четвъртък, в унисон с очакванията на анализатори от Bloomberg. Централните банкери също потвърдиха готовността си да се намесят на валутния пазар, ако е необходимо, така че франкът да остане "значително надценен". 

Решението да бъде запазена ултраразхлабената парична политика идва след като Фед пристъпи към повишение на лихвите. Нарастващите рискове заради политическите събития в Европа могат да накарат инвеститорите да се насочат към активи убежища, сред които се смята и швейцарската валута. 

По-рано този месец Джордан заяви, че периодите на политическа нестабилност са били винаги „деликатни“ за неговата страна. Той постави в това число изборите в Германия и Франция, възможната нестабилност в Италия, неизвестните около излизането на Великобритания от ЕС и търговската политика в САЩ след президента Доналд Тръмп.

Изборите в Холандия с победата на Марк Рюте, стартирането на официалните преговори между Великобритания и ЕС могат да принудят централната банка да се намеси още веднъж, както се случи след референдума за Brexit и пика на дълговата криза в Гърция. Подобен ход може да последва и при победа на изборите на Марин Льо Пен в президентските избори през май.

Докато притесненията сред инвеститорите относно европейските политики и протекционизма в САЩ могат да запазят централната банка активна на пазарите, Швейцария изглежда е преодоляла епизода на спадащите потребителски цени.

Тази година ще бъде първата от 2011, в която ще бъде отчетен позитивен годишен ръст на инфлацията. Банката очаква ръст от 0,3% при индекса на потребителските цени, което е повече спрямо предходните 0,1% от декември. За 2018 централната банка предвижда ръст от 0,4%, последван от 1,1% повишение през 2019.

Подобно на еврозоната ръстът се дължи на по-високите енергийни цени, а базисната инфлация е по-слаба, сигнализирайки, че ценовият натиск остава нисък.

Централната банка предприе валутни интервенции в миналото, които доведоха до покачване на чуждестранните валутни резерви до 668 млрд. франка ($669 млрд.).

Швейцарският франк остава почти без промяна спрямо еврото тази година, докато спрямо долара е нагоре с около 1,9%, става ясно от компилираните данни на Bloomberg.

Централната банка на Швейцария прогнозира ръст на БВП до около 1,5% тази година в съответствие с прогнозата си през декември.

Последни новини
Още от Новини